Mi az a télikert, és mire használjuk?

A télikert fogalma nincs pontosan meghatározva, azonban a következőkkel írhatjuk körül: a télikert egy olyan teljesen vagy részben üvegezett különálló szerkezet, mely lehet a házhoz kapcsolt, vagy szabadon álló építmény is. Oldalai és a legtöbb esetben teteje is üvegezett. Télikertnek tekinthető az a szerkezet, mely felületeinek legalább 50%-a üveg.

A szerkezet anyaga lehet műanyag, fa vagy fém. Fedése pedig lehet hagyományos tető vagy részben-teljesen üvegezett egy, vagy többrétegű hőszigetelő üveggel. Régebben a télikerteket növények átteleltetésére használták, azonban a modern hőszigetelt télikertekből teljes értékű lakótér alakítható ki. A nem hőszigetelt télikertek is meghosszabbítják a terasz használhatóságának időszakát.

Az üveg az egyik legjobb hővezető anyag a világon, amiből az is következik, hogy a hőszigetelő képessége jelentősen elmarad a modern építőanyagoktól. Tehát hűteni és fűteni szükséges. Ez alapvetően igaz, de egy jól átgondoltan megtervezett télikert jó tájolással, nyitható oldalfalakkal és árnyékolással ellátva alkalmas a természetes energiákkal való gazdálkodásra.

Ezek szemléltetésére hoznék két példát:

  • Egy forró nyári napon egy télikert, és ezzel együtt otthonunk is túlmelegedhet. Ha azonban leengedjük az árnyékolókat és ki yitjuk az oldalfalat, kellemes légáramlatot biztosítva, komfortosan tarthatjuk a belső hőmérsékletet. A mai modern árnyékolókkal lehetőség van a hő visszaverése mellett a napfény egy részét beengedni a lakótérbe.
  • Egy hideg, de napsütéses téli napon az árnyékolókat felhúzva pedig néhány perc alatt átmelegítik a nap sugarai a helységet. Ezáltal nem szükséges bekapcsolni a fűtést, hanem a természet energiáit kihasználva érhetjük a számunkra optimális hőmérsékletet.

Optimális esetben a télikertet nem hűteni és fűteni kell, hanem a télikert lehetőséget biztosít a természetes energiákkal való hőszabályzásra. Amellett, hogy véd a szélsőséges időjárási körülményektől látványos, komfortos és természet közeli életteret biztosít akár egész évben. Hőszigetelés nélküli változatával temperálás mellett kora tavasztól késő őszig komfortos pihenő vagy szórakozó hellyé varázsolhatja teraszát.

Egy télikert létesítése nem olcsó mulatság. Ahhoz, hogy a végeredmény a várakozásainak megfelelő legyen, fontos a felhasználási cél meghatározása és a gondos tervezés. Amennyiben segítségre van szüksége a tervezéshez vagy árajánlatot szeretne keresse kollégáinkat!

Legújabb bejegyzések